UUDENLAISTA URBAANIA ASUMISTA

Urbaanit yhteistilat -selvitys on nyt valmistunut! 

3.1.2017

KLIFFA + HELSINGIN KAUPUNKI – Kurkistus vuoden 2016 yhteistyöhankkeeseen

Vuoden 2016 keväällä starttasimme yhteistyön Helsingin kaupungin kanssa. Yhteistyöhankkeessa selvitettiin yhteistiloihin liittyviä käytäntöjä Helsingin lisäksi myös Espoossa, Vantaalla, Turussa, Tampereella ja Oulussa. Mitä kaikkea vuoden aikana saatiin selville?

 

Viime vuosien aikana kaupungeissa on kiinnitetty huomiota kaupunkien omistamien tilojen käytön tehostamiseen. Tiloja seisoo paljon jopa tyhjillään, vaikka samaan aikaan edulliselle ja monipuoliselle ”arkitilalle” olisi runsaasti kysyntää.
Hankkeen alkuvaiheessa kartoitimme olemassa olevia järjestelmiä 6Aika-kaupungeissa järjestämällä haastatteluja ja työpajoja sekä tutustumalla kaupunkien toimintatapoihin. Kaikilla kaupungeilla on käytössään sähköisiä järjestelmiä tilojen varaamiseen, mutta tästä huolimatta osa niistä on edelleen varattavissa paperilomakkeella tai ainoastaan paikan päällä käymällä. Tämän lisäksi sähköisiä järjestelmiä saattoi olla käytössä useita, jopa saman kaupungin sisällä.

 

”Tuntuu että ne esteet on välillä teknisten lisäksi myös tällaisia asenteellisia.”

 

Helppokäyttöisten ja kattavien järjestelmien puutteen lisäksi asenteisiin liittyvät mentaaliset esteet hidastavat usein tilankäytön tehostamista. Resursseja halutaan usein suojella ulkopuolisilta ja kauhukertomukset sottaisista tilojen varaajista pelottavat. Tilojen tehostamisen esteenä saattavat olla myös kasvaneet kustannukset, jotka kohdistuvat tilojen omistajien sijaan sen hallinnoijalle, esimerkiksi kouluille. Esimerkiksi pienistä lisäkustannuksista, kuten kasvaneesta vessapaperin kulutuksesta saattaa kasvaa merkittävä tekijä.

 

Syyskuussa kysyimme helsinkiläisiltä millä tavalla he haluaisivat varata kaupungin tiloja käyttöönsä. 94 prosenttia vastaajista toivoi käyttöönsä sähköistä järjestelmää.

 

Hankkeen loppuvaiheessa toteuttamallamme Urbaanit yhteistilat -kyselyllä kartoitimme kaupunkilaisten toiveita ja tarpeita yhteistiloihin sekä niiden varaamiseen liittyen Helsingissä. Tilavarausjärjestelmältä  kaupunkilaiset toivoivat selkeyttä: kaikkien tilojen ja niiden saatavuuden toivottiin olevan näkyvissä samalla alustalla. Kaupunkilaiset arvostavat helppoutta, joustavuutta ja monipuolisuutta. Vastauksissa ilmeni myös, että Helsinkiin kaivataan erityisesti edullisia kokoontumis- ja juhlatiloja, työhuoneita ja kattosaunoja.

 

Kommentteja, kysymyksiä? Voit olla meihin yhteydessä hello@kliffainnovations.com

 

Teksti: Aino Taskinen & Pilvimaari Heikkinen
StockSnap_J5FZ0CAY0F

TUTUSTU TILAVARAUSJÄRJESTELMIÄ KOSKEVAAN SELVITYKSEEMME KOKONAISUUDESSAAN TÄÄLLÄ!

StockSnap_6SMOHIMLDA
8535851823_8095def629_h
StockSnap_PPTJDH7Y7G