Yhteisölliset työtilat auttavat työn murroksessa

Uusi työ ja työn murros puhututtaa monilla yhteiskunnan tasoilla. Kenties tuorein korkean profiilin tapahtuma asian tiimoilta on 19.9.2017 pidetty FinnSight2017 -ennakointifoorumi, jossa aihetta pohdittiin hyvin laajassa yhteiskunnallisessa mittakaavassa. Kuitenkin työn murros on jo monen työntekijän ja organisaation arkipäivää ja murrokseen sopeudutaan eri tavoin. Tämä näkyy muun muassa toimistojen ja työtilojen remontteina ja tiivistymisenä, työtehtävien pätkiytymisenä ja projektitöinä sekä virtuaalisten työtilojen lisääntymisenä.

Mitä uusi työ ja työn murros oikeastaan tarkoittaa? Kaiken kaikkiaan työn murros on yhdistelmä teknologian, yhteiskunnan ja talouden muutosta (FinnSight2017 -ennakointifoorumi). Valtioneuvon kanslian julkaisusarjassa julkaistun raportin mukaan globalisaatio, väestön ikääntyminen ja digitalisaatio ovat työn murroksen merkittävimmät ajurit ja ne tulevat muuttamaan työpaikkojen määrää ja työn luonnetta. Globalisaatio ja väestön ikääntyminen kenties muuttavat enemmän työn sisältöjä, mutta digitalisaatio ennen kaikkea tapoja tehdä työtä. Työ ei enää ole niin tiiviisti tiettyyn työpaikkaan sidottua, kun erilaiset digitaaliset ratkaisut ja palvelut mahdollistavat työskentelyn verkon yli. Toisaalta tarve erilaisia käyttötarkoituksia (esim. keskittyminen yksin vs. brainstormaus yhdessä) palveleville tiloille kuitenkin säilyy.

coworking yhteistoimisto varausTyöelämä yksilöllistyy, kirjoittaa Ville Blåfield, mutta tämä ei tarkoita, ettemmekö silti kaipaisi yhteisöllisyyttä ja työyhteisöä. Päinvastoin. Kun työympäristö, työtehtävät ja tavat tehdä töitä muuttuvat nopeasti, korostuu tarve yhteisölle ympärillä. Yhteisö on voimavara ja se voi koostua myös muista kuin oman työpaikan työntekijöistä. Työn yksilöllistyminen vaatii myös muutosta johtamiskulttuurissa. Sekä esimiehet että työntekijät itse joutuvat miettimään ja muuttamaan johtamisen tapoja ja itsensä johtamista.

Yhteisölliset työtilat voivat toimia työn murroksen apuna ja viime aikoina niiden määrä onkin lisääntynyt. Joukossamme on monia yrittäjiä, freelancereita ja tietotyöläisiä, niin sanottuja läppärinomadeja, joilta puuttuu vakituinen työpiste, mutta jotka kuitenkin tarvitsevat työtilaa ja yhteisöä silloin tällöin tai vakituisesti. Kliffan yhteisöllinen työtila Alku Itä-Pasilassa on yksi esimerkki paikasta, joka tukee työn murrosta ja joustavaa tapaa tehdä töitä. Alku on toimistomme, mutta samalla myös kaikkien muiden toimisto. Työtilaa tarvitseva ja yhteisöllisyyttä kaipaava voi vuokrata itselleen yhden työpisteistä itselleen sopivaksi ajaksi. Vuokraamme myös kokoushuonetta edullisesti kaikkien käyttöön.

Kiinnostuitko konseptista? Lämpimästi tervetuloa tekemään töitä kanssamme ja tutustumaan yhteisölliseen työtilaan perjantaina 3.11.2017 ja 8.12.2017, kun vietämme avoimia ovia!

Mitä: Alkun avoimet ovet

Missä: Pasilan Alku, Kasöörinkatu 3 (liiketila A ja B-rappujen välissä)

Milloin: perjantai 3.11.2017. klo 10-16 ja perjantai 8.12.2017. klo 10-16

Lisätietoja Facebookissa tapahtumasivulla.

Kirjoittaja: Riina Haavisto