MISTÄ KLIFFASSA ON KYSE? 

Teksti: Armi Ahvenainen | Kuvat: Kliffa

Osa 1.

Siitä on lähes päivälleen 1,5 vuotta, kun tapasimme Kliffan perustajajäsenten kanssa Helsingin yliopiston yrittäjäkurssilla. Olin heittänyt ilmoille ajatuksen kuluttaja-cleantechiin perustuvasta ideasta ja meitä kokoontui varsin monitieteinen joukko kehittämään yritysideaa tämän teeman pohjalta. Aino & Charlotta edustivat ympäristötieteen tutkimusta, Pilvimaari & Riina taloustieteitä, sekä minä & Aleksi yhteiskuntatieteitä.

Syksyllä 2014 kuluttaja-cleantech oli vasta tulossa Suomeen, eikä edes Uber ollut vielä lanseerannut omaa palveluaan täällä. Meillä kuudella oli kuitenkin selkeä yhteinen käsitys siitä, minkälaista palvelua halusimme tälle saralle kehittää. Ykköstavoitteenamme oli luoda palvelu, joka tekee resurssitehokkaasta ratkaisusta niin houkuttelevan, helpon ja hauskan (eli kliffan) vaihtoehdon, että asiakkaat haluavat oikeasti käyttää sitä mieluummin, kuin vähemmän ympäristöystävällistä ratkaisua. Kliffa syntyi itseasiassa hyvin itsekkäistä lähtökohdista – tavoitteena oli luoda palvelu, jota me myös itse haluamme käyttää. Tämä on myöhemmin osoittautunut oleelliseksi tekijäksi, sillä myös loppukäyttäjien kannalta on merkityksellistä, että yritysidean taustalla on aito ja olemassaoleva ongelma. Brainstormauksen myötä alkoi kehkeytyä idea joustavasta tilankäytöstä ja siihen liittyvästä tilanvarausjärjestelmästä.

Kerrostalon asukkaiden on ehkä helppo eläytyä siihen tunteeseen, kun joskus sateisena ja koleana lokakuun päivänä tulee töiden jälkeen kotiin ja haaveilee ihanista löylyistä omassa taloyhtiön saunassa. Tumma pilvi muodostuu myös kuvainnollisesti pään päälle, kun hetken kuluttua muistaa, että omaa saunavuoroa saa odotella vielä neljä päivää. Voi hyvin olla, että se on juuri se päivä, kun on kaiken lisäksi muuta menoa. Miksi, oi miksi tässä tuhansien järvien ja metsien ja saunojen maassa ei ole mahdollista saunoa silloin kun huvittaa, vaan saunavuorot ovat kiveen hakattuja oikeuksia? Kiireinen kaupunkilainen voi kyllä katsoa telkkaria, käydä kaupassa ja vaikka maksaa laskut mihin aikaan vuorokaudesta tahansa, mutta saunoa saa vain kerran viikossa, tunnin ajan.

Ajatus joustavasta saunankäytöstä alkoi tuntua houkuttelevalta mahdollisuudelta ja kun pöydän ympärillä istuvasta tiimistämme kaikki olivat sitä mieltä, että haluaisivat tällaisen palvelun käyttöönsä HETI, tajusimme, että asiakkaita voisi olla muitakin. Kliffan idea alkoi elää omaa elämäänsä ja matkan varrella mukaan ovat tulleet taloyhtiön muut yhteistilat, liiketilat, asukastilat ja lukuisat muut kaupungin tilat, joiden käyttö kaipaa tehostamista.

Kliffan resurssitehokkuus lähtee liikkelle hyvin toimivasta tilanvarausjärjestelmästä, joka mahdollistaa optimoidun tilankäytön, mutta joka myös tukee kuluttaja-cleantechin mukaisia kuluttajan ympäristöystävällisiä valintoja. Sen sijaan, että jokaisella ihmisellä pitäisi olla käytössään oma sauna, pesukone, vieras- tai työhuone, hän voi hyödyntää Kliffan tarjoamia tiloja ja täten säästää omia, sekä yhteiskunnan resursseja. Tämä on jakamistaloutta parhaimmillaan!

Miten me sitten teemme Kliffasta sellaisen palvelun, että asiakkaat alkavat käyttää sitä? Pelkkä sähköinen tilanvarausjärjestelmä ei riitä, sillä se on vasta osa ratkaisua. Kun tehdään tuotteita tai palveluita asiakkaiden käyttöön, täytyy teknologian lisäksi kiinnittää huomiota myös palvelukokemuksen käyttäjälähtöiseen suunnitteluun. Me kutsumme tätä palveluinnovoinniksi. Tästä lisää Mistä Kliffassa on kyse?-sarjan seuraavassa osassa.

Kirjoittaja on Kliffan toimitusjohtaja.

Armi_muok2
pilvikahvilassa1
vanhatsutut1 1
logo
Kuvankaappaus 2014 12 10 kello 9.20.15
IMG_9555