Kerhotilat - nuo asuintalojen hiomattomat timantit

Sulje silmäsi ja ajattele oman taloyhtiösi yhteisiä tiloja.

Mitä näet? Näetkö niissä nurkkaan unohtuneita naapurin Martin autolehtiä vuodelta 1973? Entä Pirkon kauhtuneen nojatuolin? Vai näetkö mahdollisuuden uudenlaiseen yhteisöllisyyteen, jossa taloyhtiösi tilat saisivat uuden elämän ja onnellisemmat asukkaat?
Miksi niin monessa kiinteistössä yhteiset tilat jäävät niin pienelle käytölle, jopa aivan uusissa kiinteistöissä? Pienelläkin panostuksella ja ideoinnilla voisimme helposti tuoda lisää neliöitä asumiselle ja ennen kaikkea elämiselle. Miksi tyydymme vain siihen, että kerhohuoneessamme on pöytä tuoleineen ja harmaat seinät?
Kun Helsingin kaupungin asunnot Oy (Heka) otti meihin yhteyttä vuoden 2016 syksyllä, saimme loistavan mahdollisuuden paneutua juuri tähän ongelmaan. Niinpä ryhdyimme hommiin!
Meillä oli 3 tavoitetta:
  1. Osallistaa asukkaita muutokseen ja avata heidän silmiään tilojen uusille käyttömahdollisuuksille
  2. Sisustaa kerhotilat viihtyisiksi sisustussuunnittelijan avulla
  3. Ottaa käyttöön Kliffan yhteisten tilojen varausjärjestelmä, joka tuo kerhotilat asukkaiden saataville aivan uudella tavalla.
Eli mitä käytännössä tehtiin?
Heka avasi talotoimikunnille mahdollisuuden hakea mukaan projektiin ja lopulta mukaan valikoitui kolme eri talotoimikuntien hallinnoimaa kerhotilaa. Järjestimme asukkaille omat työpajat, joissa kerhotiloihin ideoitiin uutta ilmettä ja kartoitettiin asukkaiden haluamia toiminnallisuuksia. Sisustussuunnittelijaopiskelija Friida Bröms (Lahden Ammattikorkeakoulu) toteutti tiloihin uuden ilmeen ja tiloihin asennettiin myös Tolotechin älylukitus, jotta avainten venkslaamiselta vältytään ja kerhotilojen käyttö on asukkaiden kannalta sujuvaa. Loppusilauksena tiloissa otettiin käyttöön Kliffan yhteisten tilojen varausjärjestelmä, jota kautta asukkaat voivat varata ja käyttää tiloja joustavasti oman tarpeen mukaan.

Sisustimme kerhotilat entistä ehommiksi.

 
Meille projektista tarttui paljon oppia. On tärkeää saada hyvä yhteys asukkaisiin. Heille on tärkeää olla mukana asuinympäristön muutoksessa, jotta he kokevat uuden kerhohuoneen omakseen.
Henkseleitä voimme hieman paukutella siksi, että asiakkaammekin on tyytyväinen projektiin:
Koemme, että Hekalla on tarpeen kokeilla erilaisia innovatiivisia ratkaisuja asukastilojen käyttöasteen lisäämiseksi. Kliffa on ollut erittäin opettavainen hanke meille: ymmärsimme, että palvelualustan lisäksi meillä pitää panostaa ennen kaikkea uudenlaisiin lukitusratkaisuihin, tilojen viihtyisyyteen sisustuksen keinoin ja asukkaiden aktiiviseen osallistamiseen. Kaikista näistä saimme hyödyllistä oppia hankkeen aikana ja aiomme hyödyntää niitä tulevaisuuden toiminnassamme.
Kirsi Ikonen, Asukastoiminnan koordinaattori Heka.
Uskoaksemme innostuit tekstistä ja haluat vastaavan projektin omaan taloyhtiöösi. 😉 Hienoa! Autamme mielellämme taloyhtiöitä ja vuokranantajia parantamaan asukkaiden elämänlaatua. Ota siis rohkeasti yhteyttä: sales@kliffa.fi